Zakup blue-ray; czy warto LG?

Kompletne zestawy kina domowego oraz stacjonarne DVD, Blu-Ray, VHS.

Moderator: lesiu21fun

Zakup blue-ray; czy warto LG?

Postprzez robsonokocim89 » 09 mar 2010, 22:02

Witajcie,
od pewnego czasu zamierzam kupić odtwarzacz blue-ray gdyż moja leciwy odtwarzacz dvd toshiba już przestaje działać. Znalazłem cenowo atrakcyjną ofertę odtwarzacza LG BD370: http://www.euro.com.pl/odtwarzacze-blu- ... 70-1.bhtml
Mam do Was pytanie. Jak wygląda sprawa dzwięku w tym odtwarzaczu? W specyfikacji nie ma nic na temat Dolby Digital HD, DTS HD itd. Czy on odtwarza tego typu rodzaje dzwięku? NA stronie LG znalazłem info : http://www.lge.com/pl/tv-audio-video/vi ... -BD370.jsp np że: "Dźwięk (strumień bitów) – Dolby Digital Tak" a "Dźwięk (dekodowanie) – Dolby Digital Nie ". NA czym to polega?
Prosiłbym, także o opinie na temat samego odtwarzaca, czy warto go kupić i czy jest jakaś alternatywa w podobnym przedziale cenowym. Z góry dzięki za pomoc 8) ;D
robsonokocim89
poszukiwacz

WSPARCIE

Dołączenie: 25 Lip 2008, 12:00

Re: Zakup blue-ray; czy warto LG?

Postprzez gal4 » 27 mar 2010, 19:26

Powiem tak, sam odtwarzacz LG BD370 radzi sobie dobrze z odtwarzaniem wideo i audio w standardzie Dolby Digital i DTS. Tak samo dobrze radzi sobie z Divx i MKV, dodatkowe funkcje multimedialne - NetCast (np. Youtube) wyróżniają go z tłumu. Jedyne co mogli by zmienić to obsługa dysków sformatowanych w NTFS (co posiada model LG BD390), bo czyta tylko FAT32 co ogranicza wielkość plików do 4 GB. Jak dla mnie cena jest rewelacyjna, zważywszy, że ten model jeszcze parę miesięcy (2-3) temu kosztował ok. 700 zł.W tej cenie sam jestem nim zainteresowany.
gal4
Konsultant

Postprzez lesiu21fun » 28 mar 2010, 17:36

Dokładnie jak gal4 napisał jeśli chodzi o cenę to ten odtwarzacz będzie bardzo ciekawą propozycję (370). Niestety w praktyce kupujemy BLUE-RAY-a po to by cieszyć się lepszą jakością. A Filmy w lepszej jakości zajmują sporo miejsca. plik 4GB to jest niestety mało.

Wielu użytkowników modelu 370 narzeka właśnie na to , tutaj znalazłem takie coś :

Niestety, napisałem maila do LG w sprawie uaktualnienia do NTFS i oto odpowiedz: Szanowny Panie,

informujemy, iż nie ma możliwości dokonania powyższej czynności.
Oprogramowanie takie nie zostanie stworzone.
Funkcję powyższą posiada model BD390.

Niestety jest znacznie droższy
http://www.ceneo.pl/2956259?gclid=CIveprbh26ACFQm7ZwodZBwdRg

Jednak jeśli ta 370 jest w tak rewelacyjnej cenie w Euro, to bierz :) Ja u siebie w sklepie mam znacznie drożej :D

pozdrawiam
Ważne jest by nigdy nie przestać pytać. Ciekawość nie istnieje bez przyczyny. Wystarczy więc, jeśli spróbujemy zrozumieć choć trochę tej tajemnicy każdego dnia. Nigdy nie trać świętej ciekawości. Kto nie potrafi pytać nie potrafi żyć Albert Einstein
lesiu21fun
Konsultant

Postprzez lesiu21fun » 10 kwi 2010, 17:04

Jeśli chodzi o promocję w Euro 370 nie ma.

Miałem dzisiaj klienta, który dzwonił do firmy i chciał nabyć, jednak nikt nie potrafił powiedzieć gdzie w sklepie można kupić promocyjny model. W sklepie też nie wiedzieli.
A więc czy Euro wypuściło "ściemę" ???

pozdrawiam
:)
Ważne jest by nigdy nie przestać pytać. Ciekawość nie istnieje bez przyczyny. Wystarczy więc, jeśli spróbujemy zrozumieć choć trochę tej tajemnicy każdego dnia. Nigdy nie trać świętej ciekawości. Kto nie potrafi pytać nie potrafi żyć Albert Einstein
lesiu21fun
Konsultant

Postprzez gal4 » 11 kwi 2010, 00:23

Nie wypuścili ściemy, model bluraya LG BD370 był dostępny głównie przez internet i w wybranych punktach sprzedaży (w których były większe stany magazynowe). Co do samego modelu - jeżeli ktoś głównie będzie go używał jako playera płyt BD-R to będzie bardzo zadowolony. Do odtwarzania plików MKV pozostaje BD390 i nowa seria BD550/BD570 i BD590 (która ma 250 GB dysk i WIFI). Nowe modele powinny niebawem ujrzeć światło dzienne: http://hdtvmania.pl/2010/01/10/lg-bd590 ... em-i-wifi/
gal4
Konsultant

Postprzez lesiu21fun » 11 kwi 2010, 12:27

Ten klient mówił że pomimo iż jest w internecie dostępność nie można w ten sposób tego nabyć, podobno dzwonił i się pytał i nikt już nie potrafił mu pomóc. Może przez taką niską cenę szybko się rozeszło, ale nie zmienia to faktu, że nie powinno już być info o tym, że produkt ten jest dostępny

pozdrawiam
lesiu21fun
Konsultant

Postprzez Moor » 13 kwi 2010, 02:54

Chyba w każdym większym mieście jest rzecznik praw konsumenta, najlepiej do niego się zwrócić z taką sprawą. A odtwarzacz mógł się szybko rozejść, szczególnie przy takiej cenie.
Moor
lubi doradzić

Postprzez lesiu21fun » 14 kwi 2010, 18:01

z tym Rzecznikiem to troszkę za daleko się posunęliśmy :P

Może był, teraz nie ma, szkoda tylko że jeszcze kusi to klientów

pozdrawiam
lesiu21fun
Konsultant

Postprzez witos123 » 30 lip 2010, 12:30

Ja kupiłem miesiąc temu i jak na razie jestem zadowolony. A cena będzie pewnie spadać. Ale jak na Blue z WiFi z dość szybkim dostępem do Youtube to na prawdę
tanio
witos123
poszukiwacz