Wybór pralki- Bosch

Pralki, suszarki, pralko-suszarki...

Moderator: MaXeN

Wybór pralki- Bosch

Postprzez asiek097 » 07 gru 2009, 23:52

Witam, ponieważ moja pralka postanowiła zakończyć swój żywot zmuszona jestem do zakupu nowej. Absolutnie się na nich nie znam, a nie chcę źle zainwestować więc proszę o radę. Czego poszukuje:
- bosch, rodzinna tradycja =) będę się jej trzymać,
- ok 5-6 kg, pralka będzie służyć na razie dla 2 osób więc to chyba wystarczy,
- jak najbardziej oszczędna, robię pranie w miarę często i zależałoby mi aby rachunki były jak najniższe,
- koniecznie musi mieć wyświetlacz, żebym wiedziała za ile kończy się pranie,
- ładowana z boku, potrzebuje dodatkowej półki, więc ładowana od góry odpada,
- wielkość bez różnicy, każda zmieści mi się do łazienki.
Próbowałam znaleźć pralkę sama ale przerażają mnie te oznaczenia, na różnych stronach ich dane techniczne znacznie się różnią, pralki wyglądają z zewnątrz tak samo a rozbieżność w cenie to często parę setek. A co do setek... mogę na nią przeznaczyć ok 1200 zł, no może ciut więcej. Będzie to mój pierwszy poważny zakup w życiu więc nie chcę wtopić. Z góry dziękuję za pomoc
asiek097
poszukiwacz

WSPARCIE

Dołączenie: 25 Lip 2008, 12:00

Re: Wybór pralki- Bosch

Postprzez MaXeN » 08 gru 2009, 08:50

WAE 2036 EPL

Nowy model, ma wszystko co mieć powinna pralka, bez zbędnych bajerów, 6kg, 1000obr./min., no i Bosch :)

PS. Wieczorkiem może napiszę coś wiecej.

Pozdrawiam

MaXeN ®
-----
Zajmuję się doradztwem w wyborze sprzętów AGD, szczegóły:
http://forumrtvagd.pl/kazdy-sprzet-agd-na-zamowienie-t1647.html
MaXeN
Ekspert

Postprzez asiek097 » 10 gru 2009, 00:44

Właśnie nad tą pralką się zastanawiałam.I ładna z zewnątrz i w środku też jest w miarę. Wolałam jednak usłyszeć co ma do powiedzenia fachowiec =) Jeszcze jedno pytanko mam. Gdybym jednak nie upierała się na boscha to jest coś innego wartego polecenia? O tych samych parametrach oczywiście.
asiek097
poszukiwacz

Postprzez MaXeN » 10 gru 2009, 09:55

Ewentualnie moim zdaniem Electrolux, np.:

EWF 10670W

Aczkolwiek chyba pozostałbym przy tym Bosch-u (jak wybierałem dla szwagra te 2 firmy rozpatrywałem i ostatecznie postawiłem na sprawdzonego Bosch-a, zwłaszcza że to nowy model 2009, bazujący na wcześniejszych, zatem sprawdzony (drobne zmiany, charakterystyczne dla niego 2 programy szybkie: 30min. oraz super szybki: zaledwie 15min.), tylko cena jak na Bosch-a rewelacyjna, do tej pory Bosch był wydatkiem ok. 1300zł za model 6kg, tańsze tylko zdecydowanie prostsze 5kg)

asiek097 napisał(a):Właśnie nad tą pralką się zastanawiałam.I ładna z zewnątrz i w środku też jest w miarę. Wolałam jednak usłyszeć co ma do powiedzenia fachowiec =) Jeszcze jedno pytanko mam. Gdybym jednak nie upierała się na boscha to jest coś innego wartego polecenia? O tych samych parametrach oczywiście.

Jak wybierzesz asiek097 i sprawdzisz dany model (zrobisz kilka prań), odwiedź jeszcze nas na forum i podziel się swoją opinią, być może pomoże innym przy wyborze sprzętu, co do wyboru pralki temat jest odświeżany średnio 2/3 razy w tygodniu :)

Pozdrawiam

MaXeN ® 8)
-----
MaXeN
Ekspert

Postprzez Grześko » 15 gru 2009, 00:56

Ja bym Ci polecał Bosch'a WLX 20461PL. Sam taką eksploatuję i jestem z niej bardzo zadowolony. Mam trzy osobową rodzinę i ładowność tej pralki (tj. 4,5 kg) jest naprawdę całkowicie wystarczająca.
Pralka jest bardzo oszczędna jeżeli chodzi o zużycie wody i prądu, a do tego bardzo cicha. Fakt, że cena jest troszkę wyższa niż zakładałaś, ale przy kupnie przez internet będzie taniej.
Naprawiając pralki nigdy nie pobierałem pieniędzy za naprawę pralki, a jedynie za niewiedzę klienta (lub za jego lenistwo)!
Wpisujcie w swych profilach, gdzie mieszkacie, bo może bardzo to ułatwić udzielenie sensownej porady!
Grześko
lubi doradzić

Postprzez kocur » 16 gru 2009, 16:16

Pralki Boscha są naprawdę najlepsze:) Sama jestem szczęśliwą posiadaczką jednej z nich. Nie ma obecnie lepszej marki i co najważniejsze mają mnóstwo serwisów w każdym większym mieście.
kocur
lubi doradzić

Postprzez Marcin77waw » 17 gru 2009, 13:38

Tak, to prawda. Sam kupowałem pralkę Boscha, ale nie wiedziałem, który model wybrać. W ostatecznym wyborze pomogły mi szczegółowe recenzje użytkowników na http://www.peryskop.pl Polecam :)
Marcin77waw
poszukiwacz

Postprzez asiek097 » 10 mar 2010, 15:02

Wybrałam pralkę poleconą mi na forum a mianowicie bosch WAE 2036 EPL .
Od jej zakupu minęły już prawie 3 miesiące więc troszkę mogę o niej powiedzieć. Ogólne wrażenie- pralka jest super! Bardzo ładnie wygląda, ma sensoryczne przyciski, kąt otwierania drzwiczek to aż 180st., jest stabilna. Co do programów- ma bardzo przydatny program 15min (szczególnie gdy mój chłopak wraca z hali sportowej i jego koszulki wymagają przeprania), i mix 40st. Co najbardziej mnie cieszy ma funkcje EcoPerfect a ja staram się być bardzo eko więc dla mnie jest to ogromny atut. Wszystko świetnie dopiera. Głośność- hmmm =). Na początku strasznie denerwował mnie głośny dźwięk wydawany podczas blokowania drzwiczek na początku prania, ale przywykłam. Nie jest to najcichsza pralka na świecie, ale przy wirowaniu 1000ob/m nie oczekiwałam że będzie bezszelestna. Gdy skończy prać zaczyna pikać sukcesywnie co parę minut i dopiero jak się ją wyłączy to przestaje =) Ale tą funkcję można wyłączyć.

Podsumowując- gorąco polecam
asiek097
poszukiwacz

Postprzez MaXeN » 11 mar 2010, 11:37

Dzięki asiek097 za jakże cenną wypowiedź - zadowolonej użytkowniczki.
Życzę zawsze samych idealnie dopranych ubrań i dłuuuuuuuuuugich, bezawaryjnych lat pracy pralki, oby jeszcze sama nauczyła się wieszać pranie ;) Hehe

MaXeN ® 8)
-----
MaXeN
Ekspert

Postprzez asiek097 » 11 mar 2010, 15:29

Wieszać jak wieszać, ale taką co od razu prasuje to chętnie bym sobie kupiła =)
asiek097
poszukiwacz

Postprzez Grześko » 18 kwi 2010, 20:24

Można taką wynająć lub zatrudnić.
Tylko uważaj, żeby poza wyprasowaniem wypranej bielizny nie zajęła się też Twoim mężem ;) .
Naprawiając pralki nigdy nie pobierałem pieniędzy za naprawę pralki, a jedynie za niewiedzę klienta (lub za jego lenistwo)!
Wpisujcie w swych profilach, gdzie mieszkacie, bo może bardzo to ułatwić udzielenie sensownej porady!
Grześko
lubi doradzić

Postprzez Jack0211 » 22 kwi 2010, 20:29

A jaką pralkę bosch`a o głębokości do 50cm polecacie???
Jack0211
poszukiwacz

Postprzez pepe1974 » 25 kwi 2010, 22:33

Witam!
Noszę się z zamiarem nabycia pralki Bosch WAA 24163 PL (Skąpiec.pl)
...czy możecie podpowiedzieć, czy to dobry wybór (plusy, minusy) ewentualnie jaki model byłby alternatywą?
Z góry dziękuję wszystkim.
Obrazek
pepe1974
poszukiwacz

Postprzez lesiu21fun » 27 kwi 2010, 21:06

Witam

Osobiście nie kupiłbym tego Bosch'a ze względu na serię WAA. Słyszałem że jest to seria tańsza, która ma słabsze podzespoły. Też widać to po cenie. Wybierz którąś z serii WAE i tak np.

http://www.ceneo.pl/3415428s
Bosch WAE 20363 PL

bądź polecałbym również firmę Electrolux i tu
http://www.ceneo.pl/330334
Electrolux EWF10670W

Cena nieco wyższa, natomiast jakość zdecydowanie lepsza. Co co funkcji poczytaj o nich i ewentualnie pytaj, a doradzimy :)

pozdrawiam
:)
Ważne jest by nigdy nie przestać pytać. Ciekawość nie istnieje bez przyczyny. Wystarczy więc, jeśli spróbujemy zrozumieć choć trochę tej tajemnicy każdego dnia. Nigdy nie trać świętej ciekawości. Kto nie potrafi pytać nie potrafi żyć Albert Einstein
lesiu21fun
Konsultant

Postprzez pepe1974 » 29 kwi 2010, 08:40

Dziękuję za te cenne uwagi i... proszę o jeszcze:
Właśnie się okazało, że potrzebuję do drugiego mieszkania drugą pralkę, z tym że tu mam ograniczenie co do głębokości, max 45 cm z preferencją do 40 cm.
Budżet do 1500 PLN i w tej kwocie chciałbym nabyć pralkę o maxymalnej ładowności, jak najbardziej energooszczędną, z małym zużyciem wody i prędkością wirowania powyżej 1000 obr./min.
Pytanie bonusowe: czy są takie płytkie pralko-suszarki (tu domyślam się, cena raczej powyżej budżetu, ale może warta rozważenia)?
Pozdrawiam,
Obrazek
pepe1974
poszukiwacz

Powrót do Łazienka