Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6
  1. #1
    Awatar mastr
    mastr jest nieaktywny Lubi doradzić Array
    Dołączył
    Nov 2012
    Posty
    107
    DZIĘKI!
    0
    0 podziękowań za 0 postów

    Przepisy na bigos

    Hej:0
    Bigos jak zrobic to kazdy chyba wie Mnie natomiast interesowalyby jakie dodatki dajecie jeszcze do niego...
    U mnie np podczas gotowania mama daje suszone śliwki i 1,5 puszki piwa
    Słyszałem równiez ze mozna dodac lampke wina lub 2 kieliszki wodki
    Zawsze badz soba.

  2. Rozważałeś poniższe modele?


    • #2
      Awatar interek
      interek jest nieaktywny Lubi doradzić Array
      Dołączył
      Dec 2014
      Posty
      132
      DZIĘKI!
      0
      0 podziękowań za 0 postów
      Ile osób tyle przepisów na bigos Jeśli o mnie chodzi to najlepiej smakuje mi bigos z tradycyjnego wielkopolskiego przepisu. Konkretnie:
      https://www.przepisy.pl/przepis/bigos-wielkopolski

      Bardzo aromatyczny, sycący oraz wbrew pozorom prosty do przygotowania. Obowiązkowo trzeba zrobić wieksze ilości i zapasteryzować w słoiczkach. Można sobie dzięki temu odgrzać kiedy nie ma sie ochoty akurat na gotowanie.

    • #3
      Awatar Asegramatyka
      Asegramatyka jest nieaktywny Poszukiwacz Array
      Dołączył
      Nov 2016
      Przegląda
      Warszawa :D
      Posty
      19
      DZIĘKI!
      0
      1 podziękowanie za 1 post
      Ooo kurczaki, 1,5 puszki piwa, to jak potem po takim bigosie wsiąść do auta ? Jak ja robię bigos to niestety bez alkoholu +/- staram się dodawać więcej pieprzu i ostrych przypraw bo lubię takie smaki
      W wolnym czasie piszę http://podstawyniemieckiego.pl/gramatyka-j-niemiecki/ o gramatyce niemieckiej

    • #4
      Kamilkaa jest nieaktywny Bywalec Array
      Dołączył
      Nov 2013
      Posty
      22
      DZIĘKI!
      0
      0 podziękowań za 0 postów
      Też szukam sprawdzonego przepisu, dlatego z chęcią wykorzystam te Wasze

    • #5
      Kanonadka jest nieaktywny Poszukiwacz Array
      Dołączył
      Oct 2016
      Posty
      16
      DZIĘKI!
      0
      0 podziękowań za 0 postów
      Śliwki suszone, ale także wędzone - spróbuj raz z tymi, raz z tymi
      Grzyby marynowane lub suszone.
      Najwięcej można zaszaleć z mięsem: kiełbas zwykła, biała, suszona, szynki, parówki...

    • #6
      hadimif jest nieaktywny Poszukiwacz Array
      Dołączył
      Jan 2017
      Posty
      6
      DZIĘKI!
      0
      0 podziękowań za 0 postów
      1.5 kg kiszonej kapusty
      0.5 kg wieprzowiny (od szynki)
      0.5 kg wołowiny
      30 dkg gotowanej szynki
      0.5 kg różnych kiełbas (np. zwyczajna , wiejska, toruńska , litewska)
      12 suszonych prawdziwków
      10 suszonych śliwek
      5 ziaren pieprzu i 5 ziaren ziela angielskiego
      2 liście laurowe
      5 rozgniecionych owoców jałowca
      2 cebule
      łyżka miodu ( lub cukru)
      kieliszek czerwonego wytrawnego wina
      sól , pieprz
      smalec

      Kiszoną kapustę posiekać niezbyt drobno, zalać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu z zielem ang., liścami laurowymi, pieprzem i owocami jałowca ok 1.5 h.
      2
      Grzyby ugotować w małej ilości wody ok 20 minut. Pokroić w paski a wywar wlać do kapusty.
      3
      Wieprzowinę i wołowinę pokroić w kawałki i podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Cebulę drobno posiekać , przysmażyć na smalcu. Kiełbasę pokrojoną w talarki i małe plasterki szynki podsmażyć lekko na patelni. Wrzucić podsmażone mięso, kiełbasę z szynką , grzyby , cebulę do kapusty i dalej gotować na małym ogniu godzinę ( mięso powinno być miękkie)
      4
      Pod koniec gotowania dodać do bigosu pokrojone suszone śliwki , miód i wino. Doprawić solą i pieprzem.
      5
      Bigos ma już taki urok, że tym smaczniejszy , im więcej razy podgrzewany!!


     

    Podobne wątki

    1. Tanie i dobre przepisy obiadowe
      Przez interek w dziale Kuchnia
      Odpowiedzi: 5
      Ostatni post / autor: 01-01-2017, 14:42
    2. Przepisy na sałatki
      Przez interek w dziale Hyde Park
      Odpowiedzi: 1
      Ostatni post / autor: 15-08-2016, 12:21
    3. receptury, przepisy opiekacz predom
      Przez witamka w dziale Kuchenki
      Odpowiedzi: 2
      Ostatni post / autor: 29-08-2014, 17:24

    Uprawnienia umieszczania postów

    • Nie możesz zakładać nowych tematów
    • Nie możesz pisać wiadomości
    • Nie możesz dodawać załączników
    • Nie możesz edytować swoich postów
    •  
    Powered by vBulletin® Version 4.2.2
    Copyright © 2018 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
    Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0
    Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski support vBulletin
    Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:28.